• 51
  • 0

Η κάνναβη αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και έχει πιθανούς κινδύνους για τους ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα φάρμακα.

Τα συστατικά της ιατρικής κάνναβης μπορούν να αναστέλλουν ή να ανταγωνίζονται για αρκετά ηπατικά ισοένζυμα του κυτοχρώματος P450 (CYP), UDP ‐ γλυκουρονοσυλτρανσφεράσες και P-γλυκοπρωτεΐνη.

Αυτά τα ένζυμα και οι μεταφορείς εμπλέκονται στον μεταβολισμό και την απορρόφηση πολλών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιπηκτικών (AC) και των αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων (AP), προκαλώντας δυνητικά επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με φάρμακα.

Τα AC και/ή τα APs συχνά συνταγογραφούνται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με καρδιακές παθήσεις, ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κάνναβη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων και να θέσει τους ασθενείς σε κίνδυνο για υποτροπιάζοντα καρδιαγγειακά και εγκεφαλοαγγειακά επεισόδια..

Πολλές αναφορές περιπτώσεων δείχνουν ότι η κάνναβη μπορεί να αναστέλλει τον μεταβολισμό της βαρφαρίνης λόγω των αλληλεπιδράσεων του CYP2C9, με αποτέλεσμα αυξημένες συγκεντρώσεις στο πλάσμα, αυξημένο INR και κίνδυνο αιμορραγίας.

Η κανναβιδιόλη αναστέλλει το CYP2C19, ένα ισοένζυμο υπεύθυνο για την μετατροπή της κλοπιδογρέλης στον ενεργό μεταβολίτη της θειόλης. Αυτή η αλληλεπίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποθεραπευτικά επίπεδα του ενεργού μεταβολίτη και πιθανώς σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *