• 90
  • 0


ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΝΝΑΒΙΔΙΟΛΗ

 Βοηθάει αρκετά λόγω της συνέργειας των συστατικών της κάνναβης να μπει στη διατροφή μας οποιοδήποτε προϊόν κάνναβης ( σπορέλαιο, σπόρια, σκόνη πρωτεΐνης).

Σπορέλαιο κάνναβης

 Ειδικά σας συνιστούμε το σπορέλαιο κάνναβης (από τα βιολογικά καταστήματα σε συσκευασία 250 ml) μισήν ώρα πριν την λήψη του ελαίου να το πίνετε με το κουτάλι με άδειο στομάχι. Μια ογδοντάχρονη γυναίκα με νόσο του Πάρκινσον είχε μείωση των συμπτωμάτων της κατά 50% όταν έπαιρνε 1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο κάνναβης 3 φορές την ημέρα.

 Με το σπορέλαιο κάνναβης προετοιμάζονται οι ενδοκανναβινοειδείς υποδοχείς για την υποδοχή του ελαίου της κάνναβης (κανναβιδιόλης ή άλλου αποστάγματος) και  δημιουργούνται νέοι υποδοχείς στο σώμα και πολλές φορές κάνουμε και οικονομία στο θεραπευτικό έλαιο.

Κακάο, μαύρο πιπέρι, κουρκουμάς…

 Επίσης, το κακάο, το μαύρο πιπέρι, ο κουρκουμάς, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, η βιταμίνη D3, το τζίντζερ, τα προβιοτικά και πολλά άλλα που ακόμα δε γνωρίζουμε με ακρίβεια «γεμίζουν» – ενεργοποιούν τους ενδοκανναβινοειδείς υποδοχείς.

Καλό είναι να ξέρουμε ποιά από αυτά μας βοηθούν και να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και επιπλέον αυτών να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την κανναβιδιόλη.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

1.  Ωμέγα 3 ιχθυέλαια

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι τα δομικά στοιχεία των ενδοκανναβινοειδών και βοηθούν στη σταθεροποίηση της λειτουργίας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Επίσης βοηθούν στην κατάθλιψη, στην σταθεροποίηση της διάθεσης και στο PTSD (Σύνδρομο Αγχώδους Διαταραχής).

Συνιστώμενη δόση : 2000–4000 mg ημερησίως υψηλά σε EPA και DHA  (αν είστε vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα 3 από φύκια).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ü Τα EPA και DHA απαρτίζουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά μπορεί να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, γι’ αυτό και είναι καλύτερο να τα παίρνετε ξεχωριστά.

2.  Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι

Τόσο ο κουρκουμάς, όσο και το μαύρο πιπέρι δρουν στους  υποδοχείς των κανναβινοειδών για την μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής. Το μαύρο πιπέρι επαυξάνει την δράση του κουρκουμά αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητά του.

Συνιστώνται 500 mg κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα, με μαύρο πιπέρι. Υπάρχουν σκευάσματα κουρκουμά (κουρκουμίνης) στο εμπόριο που περιέχουν μαύρο πιπέρι.

3.  Κιτρικό μαγνήσιο (magnesium citrate)

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να συμβάλουν στο άγχος, τις επιληπτικές κρίσεις, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τα καρδιακά προβλήματα, την κατάθλιψη, την νόσο του Πάρκινσον, τις φλεγμονώδεις διεργασίες, την εγκεφαλική παράλυση, την απώλεια οστικής μάζας, την αγγειακή ασβεστοποίηση, το άσθμα και την μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Συνιστάται ένα καλό συμπλήρωμα μαγνησίου 250 – 500 mg ημερησίως. Προσέξτε για χαλαρά κόπρανα/διάρροια.

4.  Προβιοτικά

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών διεργασιών και στη διαμόρφωση της έκφρασης των CB1 υποδοχέων.

Συνιστάται ένα καλό προβιοτικό (με 50 τουλάχιστον δισεκατομμύρια βακτήρια).

5.  Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε εξαντλείται από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και η προσθήκη της αυξάνει την αποτελεσματικότητα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Βοηθάει ακόμα στη ρύθμιση της λειτουργίας των ενδοκανναβινοειδών.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση 400 IU.

6.  Βιταμίνη D3

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με έναν αριθμό αυτοάνοσων διαταραχών και η συμπλήρωση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας των CB2 υποδοχέων. 

Συνιστώμενη δόση : 5000 IU ημερησίως.

7.  Χυμός ξινοκέρασου

Ο χυμός ξινοκέρασου περιέχει ανθοκυανίνες που αλληλεπιδρούν στους υποδοχείς κανναβινοειδών για την μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Ο χυμός κερασιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την ουρική αρθρίτιδα και τον αρθριτικό πόνο.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *