• 84
  • 0

ΠΕΡΙΛΗΨΗ – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

Αποφύγετε την θεραπευτική χρήση της κάνναβης στις εξής περιπτώσεις :

Εάν είστε αλλεργικός σε οποιοδήποτε κανναβινοειδές ή τερπενοειδές

Εάν έχετε ιστορικό σοβαρής ψυχιατρικής διαταραχής, όπως σχιζοφρένεια ή σοβαρή κατάθλιψη (αυτό αφορά την THC, όχι την CBD)

Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη. Εκτός από τον κίνδυνο του καπνίσματος η χρήση της κάνναβης, όταν είστε έγκυος, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου

Όταν θηλάζετε.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ

Πριν ξεκινήσετε την θεραπεία με ιατρική κάνναβη πρέπει να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν :

·      Έχετε κάποια καρδιοπάθεια

·      Έχετε άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλη νόσο των αεραγωγών

·      Έχετε ιστορικό αλκοολισμού ή εθισμού στο αλκοόλ

·      Έχετε ιστορικό κατάχρησης ή εξάρτησης από τα ναρκωτικά

·      Έχετε ιστορικό σοβαρής ψυχιατρικής διαταραχής

·      Παίρνετε ήδη άλλα φάρμακα

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ

·      Να χρησιμοποιείτε την ιατρική κάνναβη πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας

·      Οι δόσεις και η συχνότητα λήψης της κάνναβης ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης (κάπνισμα, άτμιση, κατάποση, εξωτερική χρήση), την ποσότητα των θεραπευτικών συστατικών που περιέχει η κάνναβη, αλλά και των άλλων φαρμάκων που πιθανώς παίρνετε.

·      Να θυμάστε ότι τα συμπυκνώματα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα ανά βάρος σκευάσματος από άλλες μορφές.

·      Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξηγήσει ποια δόση, τρόπος και συχνότητα ταιριάζει καλύτερα με την περίπτωσή σας

·      Δώστε στην κάνναβη τον απαιτούμενο χρόνο για να δράσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την βρώσιμη μορφή της κάνναβης, όπου η θεραπευτική δράση μπορεί να εμφανιστεί μετά από 1-2  ώρες (ή και περισσότερο)

·      Εάν πάρετε μεγάλες ποσότητες κάνναβης σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί εύκολα να έχετε επιπλοκές.

·      Να χρησιμοποιείτε την δόση και για το χρονικό διάστημα που συνιστά ο γιατρός σας

·      Δεν συνιστάται να καπνίζετε την κάνναβη με την μορφή τσιγάρου. Προτιμήστε μια από τις άλλες διαθέσιμες μεθόδους (άτμισμα, βρώση, κατάποση, κ.ά.)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

·      Αν δεν έχετε πάρει κάνναβη στο παρελθόν καλό είναι να πάρετε κάποιον μαζί σας την πρώτη φορά που θα την χρησιμοποιήσετε

·      Ξεκινήστε την θεραπεία με κάνναβη ΠΑΝΤΑ με μικρές ποσότητες

·      Διακόψτε την αγωγή εάν αισθάνεστε μπερδεμένος ή αναστατωμένος.

·      Η κάνναβη παραμένει στον οργανισμό του ανθρώπου αρκετές εβδομάδες έως μήνες. Στη διάρκεια του χρονικού αυτού διαστήματος τα τεστ που έχουν σαν στόχο τους να ανιχνεύσουν την κάνναβη μπορεί να βγουν θετικά.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ενημερώστε τον γιατρό σας για τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνετε, είτε είναι συνταγογραφούμενα ή μη, είτε είναι φυτικά προϊόντα (βότανα, συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες).

Ιδιαίτερα :

·      Οποιοδήποτε φάρμακο που επιβραδύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, όπως υπνωτικά, ηρεμιστικά, μερικά παυσίπονα, αντι-ισταμινικά ή φάρμακα για το κρυολόγημα

·      Αντι-ικά φάρμακα για την θεραπεία του AIDS

·      Αντι-επιληπτικά φάρμακα

ΠΡΟΣΟΧΗ :  Η κάνναβη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και τον χειρισμό βαρέων μηχανημάτων.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Κατά την αρχική χρήση:

·      Αλλαγές της διάθεσης (ευφορία, χαλάρωση, αλλοίωση της αίσθησης του χρόνου, μείωση αναστολών, άγχος, διέγερση, παροδική απώλεια μνήμης, παραισθήσεις, κ.ά.

·      Ταχυκαρδία

·      Ερυθρότητα του προσώπου ή «κόκκινα» μάτια

·      Ξηροστομία και κεφαλαλγία

·      Πρόσκαιρη ζαλάδα ή αίσθηση κόπωσης

·      Παροδική πτώση της αρτηριακής πίεσης

·      Υπογλυκαιμία

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΗ

·      Συριγμός ή χρόνιος βήχας (όταν καπνίζεται)

·      Διαταραχή της προσοχής, της συγκέντρωσης, της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Οι επιπλοκές αυτές συνήθως εξαφανίζονται μετά την διακοπή της κάνναβης.

ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΨΙΕΣ ΥΠΕΡΔΟΣΟΛΟΓΙΑΣ

Είναι πιθανό να εμφανίσετε τις παραπάνω επιπλοκές, οι οποίες όμως συνήθως υποχωρούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συχνά ο φρέσκος αέρας, η ενυδάτωση και το φαγητό θα βοηθήσουν. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένο δοχείο σε δροσερό και ασφαλές μέρος, μακριά από θερμότητα, υγρασία και φως και από τα παιδιά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΑΙΟ ΚΑΝΝΑΒΙΔΙΟΛΗΣ

Τα έλαια της κανναβιδιόλης πρακτικά δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, πρέπει όμως να παρασκευάζονται κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, ειδάλλως, εάν δεν ακολουθηθούν πιστά από τον παραγωγό – κατασκευαστή μπορεί να μην έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Από πλευράς κινδύνων, το χειρότερο έλαιο κανναβιδιόλης δεν διαφέρει από τα νοθευμένα ελαιόλαδα, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του καλύτερου σκευάσματος.

Η αγορά της κανναβιδιόλης είναι στα σπάργανα στην Ελλάδα και κατά βάση άναρχη, ο δε έλεγχος της ποιότητας της CBD είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ελάχιστος και οι μέθοδοι ελέγχου, ασαφείς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΝΝΑΒΙΔΙΟΛΗ

Ελέγξτε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων

Πριν αγοράσετε ένα έλαιο κανναβιδιόλης, να ελέγχετε πάντοτε την περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή και τερπένια, καθώς και σε παρασιτοκτόνα, υπολειμματικούς διαλύτες και μυκοτοξίνες (εάν υπάρχουν).

Εάν η εταιρεία που πουλάει το προϊόν είναι απρόθυμη να μοιραστεί μαζί σας αυτά τα αποτελέσματα, καλύτερα να αποφύγετε την αγορά του, γιατί αυτό σημαίνει ότι η Εταιρεία αυτή κάτι έχει να κρύψει ή ακόμα ότι δεν κάνει καν τέτοιους ελέγχους.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ελέγχετε πάντοτε εάν το σκεύασμα φέρει σήμα GMP (Good Manufacturing Practice) ή, ακόμα καλύτερα, ISO.

Ελέγξτε την πραγματική περιεκτικότητα σε δραστική κανναβιδιόλη

Το φιαλίδιο του σκευάσματος που θέλετε να αγοράσετε μπορεί να α ναγράφει στην ετικέτα του 3%, να αναφέρεται όμως στη συνολική περιεκτικότητα σε κανναβέλαιο και όχι  στην ποσότητα της δραστικής κανναβιδιόλης που περιέχει.

Επομένως, πρέπει να αναζητάτε πόσα mg δραστικής ουσίας περιέχονται στο έλαιο που θέλουμε να προμηθευτούμε.

Ζητείστε συμβουλές, όποτε χρειάζεστε

Πριν αγοράσετε ένα σκεύασμα κανναβιδιόλης καλό είναι να παίρνετε την γνώμη ενός ειδικού, κατά προτίμηση γιατρού ή φαρμακοποιού, εξοικειωμένου με την χρήση της κανναβιδιόλης.

Μπορείτε ακόμα, για να διαμορφώσετε την δική σας γνώμη, να διαβάσετε τις κριτικές που κυκλοφορούν σε αφθονία στο διαδίκτυο.

Ελέγξτε το κόστος και κάνετε σύγκριση τιμών

Προτού προβείτε στην αγορά ενός σκευάσματος κανναβιδιόλης, καλό είναι να κάνετε μια έρευνα τιμών, χωρίς όμως να αποφασίσετε με μοναδικό κριτήριο την τιμή.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *