• 128
  • 0

ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΕΝΔΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΩΝ

Τι είναι οι υποδοχείς των ενδοκανναβινοειδών

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το σώμα μας έχει περιοχές ειδικά κατασκευασμένες για τα κανναβινοειδή, τους υποδοχείς των κανναβινοειδών (cannabinoid receptors).

Τα ενδοκανναβινοειδή (και τα φυτοκανναβινοειδή) συνδέονται με τους υποδοχείς των κανναβινοειδών στην επιφάνεια των κυττάρων και τους ενεργοποιούν.

Πόσοι υποδοχείς ενδοκανναβινοειδών υπάρχουν

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει δύο βασικούς υποδοχείς κανναβινοειδών : τους CB1 και τους CB2. Οι CB1 υποδοχείς αναγνωρίστηκαν το 1988 και οι CB2, το 1993. Και οι δύο αυτοί υποδοχείς είναι συζευγμένοι υποδοχείς G πρωτεΐνης με 7 περιοχές, οι οποίοι επηρεάζουν την κυκλική ΑΜΡ. Η κανναβιδιόλη φαίνεται ότι έχει υψηλότερη συγγένεια για τους CB2, παρά για τους CB1 υποδοχείς.

Που βρίσκονται οι υποδοχείς των κανναβινοειδών

Οι CB1 υποδοχείς βρίσκονται σε ολόκληρο τον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και το περιφερικό νευρικό σύστημα, όπου υπάρχει συνέργεια μεταξύ περιφερικής και κεντρικής λειτουργίας των κανναβινοειδών υποδοχέων. Βρίσκονται επίσης στις απολήξεις των νεύρων, όπου δρουν για να μειώσουν την αίσθηση του πόνου, στο ήπαρ, τους νεφρούς και τους πνεύμονες.

Στον εγκέφαλο, συγκεντρώνονται στις περιοχές που σχετίζονται με τις συμπεριφορές που επηρεάζουν. π.χ. στον υποθάλαμο, όπου ασχολούνται με την ρύθμιση της όρεξης, και στην αμυγδαλή, που παίζουν ρόλο στην μνήμη και την συναισθηματική επεξεργασία.

Οι CB2 υποδοχείς, ενώ συνήθως περιορίζονται στους λεμφικούς και ανοσοποιητικούς ιστούς, είναι επίσης σημαντικοί μεσολαβητές για την καταστολή τόσο του πόνου, όσο και των φλεγμονωδών διεργασιών. Η φλεγμονή είναι μια ανοσοαπόκριση η οποία πιστεύεται ότι παίζει ρόλο σε πολλές ασθένειες και νοσολογικές καταστάσεις. Η THC δεσμεύεται στους CB1 και CB2 υποδοχείς, ενεργοποιώντας τους ακριβώς όπως κάνει και ένα ενδοκανναβινοειδές. Κάθε υποδοχέας αποκρίνεται σε διαφορετικά κανναβινοειδή, αλλά ορισμένα απ’ αυτά μπορούν να αλληλεπιδρούν και με τους δύο αυτούς υποδοχείς. Οι κανναβινοειδείς ουσίες κυριολεκτικά «κουμπώνουν» με αυτούς τους υποδοχείς προκειμένου να συντονίσουν διάφορες λειτουργίες σε ολόκληρο το σώμα.

Οι περιοχές αυτές αποτελούν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, το οποίο, όπως αναφέραμε, είναι αρμόδιο για τις πολυάριθμες φυσιολογικές και διανοητικές διαδικασίες που παρουσιάζονται ή υπάρχουν φυσιολογικά μέσα στο σώμα, όπως η όρεξη, η αίσθηση του πόνου, η διάθεση, η μνήμη και άλλα.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *