• 101
  • 0

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Η κάνναβη χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές.

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Ολόκληρο άνθος και φύλλα

Οι όροι «χόρτο» ή «μαριχουάνα» ή «μαύρη» ή (λανθασμένα) «χασίς» αναφέρονται στο εξατμισμένο μείγμα των φύλλων, των λουλουδιών και των κλαδιών και στο κακής ποιότητας χόρτο και σπόρους.

Οι τύποι μαριχουάνας που χρησιμοποιούνται συνήθως περιέχουν 3-22% THC, ενώ οι τύποι της μαριχουάνας (hemp) που χρησιμοποιούνται για παραγωγή υφασμάτων, σχοινιών, χαρτιού, κ.λ.π., περιέχουν <1% THC, οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ναρκωτικό.

Μικρή περιεκτικότητα σε THC.

«Κιφ»

Το κιφ είναι μια σκόνη πλούσια σε τρίχρωμα, που έχουν κοσκινιστεί από τα φύλλα και τα άνθη της κάνναβης και είτε καπνίζονται, είτε χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε τρόφιμα.

Μεσαία περιεκτικότητα σε THC.

Χασίς

Το χασίς είναι είτε συμπιεσμένη ρητίνη του φυτού της κάνναβης, είτε συμπιεσμένο κιφ.

Μεγάλη περιεκτικότητα σε THC.

Βάμμα

Τα κανναβινοειδή μπορούν να αποσταχθούν σε βάμμα από το φυτό της κάνναβης χρησιμοποιώντας αλκοόλες, όπως ο Green dragon (πράσινος δράκος). Οι ναβιξιμόλες είναι νόμιμα βάμματα για ιατρική χρήση.

Αιθέριο έλαιο

Το αιθέριο έλαιο κάνναβης είναι η αποσταγμένο έλαιο από τα λουλούδια ή τα φύλλα της κάνναβης. Είναι πλούσιο σε κανναβινοειδή.

Σπόροι κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με όλα τα αμινοξέα σχεδόν όσο το κρέας, το γάλα, τα αυγά και η σόγια.  Είναι επίσης πλούσιοι σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία κυκλοφορούν ως νόμιμο συστατικό σε τρόφιμα και ως υπερτροφή. Δεν έχουν ψυχοδραστικές ιδιότητες, αλλά κάποια ιατρική αξία.

Έλαιο σπόρων κάνναβης (σπορέλαιο) τύπου hemp

Το έλαιο αυτό είναι κατάλληλο για τηγάνισμα με μεγαλύτερο σημείο τήξης από το ελαιόλαδο με την ιδανική ισορροπία ωμέγα – 6 προς ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων που χρειάζεται ο οργανισμός. Δεν είναι ψυχοδραστικό.

Επίσης πίνεται και ως τσάι, άλλα χρειάζεται μεγάλη ποσότητα (1-1,5 γραμμάρια) και κάτι λιπαρό, όπως γάλα ή βούτυρο για να αποστάξει τα κανναβινοειδή, ώστε να έχει αξιόλογη ιατρική ή ευφορική δράση.

Η πεπτική οδός προτιμάται από τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα ή καρκίνο, λόγω της απουσίας των καρκινογόνων ουσιών που δημιουργούνται κατά την καύση. Για ποικιλίες που προορίζονται για ευφορική χρήση, η μέσω της πεπτικής οδού πρόσληψη προκαλεί πολύ μεγαλύτερη χαλάρωση και διαρκεί περισσότερη ώρα, ενώ οι επιδράσεις είναι λίγο διαφορετικές.

Στις ευρωπαϊκές χώρες συνήθως η κάνναβη καπνίζεται αναμεμειγμένη με καπνό, ενώ στις ΗΠΑ και στον Καναδά συνήθως σκέτη, αλλά μπορεί επίσης να φαγωθεί, να γίνει ρόφημα, ή να εξατμιστεί σε ατμοποιητή (vaporizer), μειώνοντας έτσι το ποσοστό των καρκινογόνων ουσιών που δημιουργούνται λόγω της καύσης.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *