• 95
  • 0

ΚΑΝΝΑΒΙΓΕΡΟΛΙΚΟ ΟΞΥ (CANNABIGEROLIC ACID; CBGa)

Τι είναι το κανναβιγερολικό οξύ

Η κανναβιγερόλη (CBG) και το κανναβιγερολικό οξύ (CBGa) είναι δύο από τα πολλά δευτερογενή φυτοκανναβινοειδή που βρίσκονται στο άνθος του φυτού της κάνναβης.

Το κανναβιγερολικό οξύ (CBGa) ανακαλύφθηκε το 1964 από τους Gaoni και Mechoulam και είναι το πρώτο βιογενές κανναβινοειδές που σχηματίζεται στο φυτό της κάνναβης. Είναι ένα διυδροξυβενζοϊκό οξύ, ένα ολιβολικό οξύ, στο οποίο το υδρογόνο στη θέση 3 υποκαθίσταται από μια ομάδα γερανυλίου. Σε αντίθεση με την THC, δεν έχει ψυχοτρόπες δράσεις.

Οι συνθετάσες, φυσικά ένζυμα που υπάρχουν στην κάνναβη, μετατρέπουν το CBGa σε τετραϋδροκανναβινολικό οξύ (THCA), κανναβιδιολικό οξύ (CBDA) και κανναβιχρωμενικό οξύ (CBCA), τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιούνται (αποκαρβοξυλίωση) με φως ή θερμότητα για να δημιουργήσουν THC ή CBD.

Το CBGa σχηματίζεται στην πραγματικότητα μέσω 5 ή 6 άλλων χημικών και καταλυτικών αντιδράσεων. Από εκεί, τρεις οξειδοκυκλάσες είναι υπεύθυνες για την ποικιλομορφία των κανναβινοειδών : η συνθετάση της THCA (THCAS) μετατρέπει το CBGA σε THCA, ενώ η συνθετάση CBDA (CBDAS) σχηματίζει CBDA και η συνθετάση CBCA (CBCAS) παράγει CBCA.

Στα περισσότερα στελέχη της κάνναβης, το CBGa μετατρέπεται αμέσως είτε σε THCA, είτε σε CBDA. Έτσι, περισσότερο THC σημαίνει ότι παράγονται λιγότερα CBG και CBD (και αντίστροφα).

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Καρδιαγγειακά νοσήματα    

Το CBGA μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς ασθενείς να καταπολεμήσουν μερικές από τις επιπλοκές και τις συννοσηρότητες του διαβήτη, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

In vitro, το CBGA αναστέλλει σε μεγάλο βαθμό το ένζυμο αναγωγάση της αλδόζης, σημαντικό παράγοντα του οξειδωτικού στρες που οδηγεί σε καρδιακά και άλλα προβλήματα.

Μεταβολικές διαταραχές

Οι ενεργοποιημένοι υποδοχείς πολλαπλασιασμού των υπεροξεισωματίων (PPARs) είναι παράγοντες μεταγραφής ενεργοποιημένοι με συνδέτη που παίζουν βασικό ρόλο στην ενεργειακή ομοιόσταση και τον μεταβολισμό. Όταν οι PPARs δεν λειτουργούν σωστά, οι άνθρωποι αναπτύσσουν ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων (δυσλιπιδαιμία).

Μία μελέτη έδειξε ότι το CBGA ενεργοποιεί τους υποδοχείς ΡΡΑΚ, διεγείροντας τον μεταβολισμό των λιπιδίων και με τον τρόπο αυτό μειώνοντας την περίσσεια συσσώρευσης των λιπιδίων [Enrico D’ Aniello et al, 2019].

ü Enrico D’ Aniello, Tariq Fellous, Fabio Arturo Iannotti, Alessandra Gentile, Marco Allaràbe, Francesca Balestrieria, Roy Grayf, Pietro Amodeo, Rosa Maria Vitaleb, Vincenzo Di Marzoabg. Identification and characterization of phytocannabinoids as novel dual PPARα/γ agonists by a computational and in vitro experimental approach. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Volume 1863, Issue 3, March 2019, Pages 586-597

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το CBGA σκοτώνει τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου, επιταχύνει τον πρόωρο θάνατό τους και ανακόπτει τον κυτταρικό κύκλο του καρκίνου.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *