• 131
  • 0

ΚΑΝΝΑΒΙΔΙΟΛΙΚΟ ΟΞΥ (CANNABIDIOLIC ACID; CBDa)

Τι είναι το κανναβιδιολικό οξύ

Το CBDa είναι ένα από τα 140 περίπου κανναβινοειδή που έχουν απομονωθεί από το φυτό της κάνναβης. Δεν είναι ιδιαίτερα σταθερό και μπορεί εύκολα να αποκαρβοξυλιωθεί σε CBD.

Το ψήσιμο, η έκθεση στο φως και η θέρμανση της κάνναβης αφαιρoύν την όξινη ομάδα από το CBDa και το μετατρέπουν σε CBD. Για να παρακαμφθεί το ζήτημα της σταθερότητας, αναπτύχθηκε ένα ημισυνθετικό ανάλογο του CBDa, που ονομάζεται HU-580.

Το HU-580 είναι αρκετά σταθερό, ενισχύει ισχυρότερα από το CBDa την ενεργοποίηση του υποδοχέα 5-HT1A και αναστέλλει το άγχος και τα προεόρτια της οξείας και αναμενόμενης ναυτίας. Επίσης, έχει αντικαταθλιπτική δράση σε αρουραίους.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ CBDA

Αντιφλεγμονώδεις

Το CBDa διαθέτει αντι-υπεραλγησία και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μέσω του TRPV1, in vivo. Μπορεί επίσης γι’ αυτά τα αποτελέσματα να συνεργάζεται με χαμηλές δόσεις THC.

Μία μελέτη το 2008 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Metabolism and Disposition διεπίστωσε ότι το CBDa αναστέλλει επιλεκτικά την COX-2 και μάλιστα σε βαθμό μεγαλύτερο από το αντίστοιχό του τετραϋδροκανναβιδιολικό οξύ (THCa). Μια άλλη μελέτη αμφισβήτησε πάντως κατά πόσον το CBDa αναστέλλει σημαντικά την COX-2.

Αντισπασμωδικές

Με τον ίδιο τρόπο που ελέγχει τη ναυτία, το CBDa μπορεί επίσης να είναι ένα ισχυρό αντισπασμωδικό.

Στην πραγματικότητα, το CBDa έχει 100πλάσια συγγένεια για τους 5-ΗΤ υποδοχείς, σε σύγκριση με την CBD. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, οπότε το σώμα μπορεί να μεταβολίσει την ένωση με λιγότερη προσπάθεια και σε λιγότερο χρόνο.

Αντιεμετικές  

Σε πειραματόζωα, το CBDa, όταν συνδυάζεται με χαμηλές δόσεις THC, καταστέλλει την ναυτία και τους εμέτους. Παρόμοια, μειώνει την ναυτία όταν χορηγηθεί ενδογαστρικά σε δόσεις ισοδύναμες με τις per os στον άνθρωπο.

Αξιοσημείωτα αποτελέσματα έχουν επίσης παρατηρηθεί σε ζωικά μοντέλα προληπτικής ναυτίας, τα οποία εμφανίζονται σε ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Μόνο το CBDa έχει δράση σε δόσεις τόσο χαμηλές, όσο 0,5 μg/kg και 0,1 μg/kg, όταν συνδυάζεται με άλλα αντιεμετικά φάρμακα, όπως η οντανσετρόνη, η μετοκλοπραμίδη και το THCA.

Αντιαγχωτικές – αντικαταθλιπτικές

Το CBDa μειώνει το άγχος σε ποντικούς μέσω ενεργοποίησης του υποδοχέα 5-HT1A και την κατάθλιψη, σε μοντέλα τρωκτικών. Η αντιαγχωτική δράση της CBD ξεκινά σε δόσεις περίπου 1 mg/kg, ενώ της CBDa σε δόσεις 10.000 φορές χαμηλότερες !

Αντικαρκινικές

Έρευνες από το 2012 έχουν διαπιστώσει ότι το CBDa εμποδίζει την μετάσταση κυττάρων του καρκίνου του μαστού τα οποία έχουν καλλιεργηθεί εκτός του σώματος.

Μία έρευνα κυτταροκαλλιέργειας το 2014 είχε παρόμοια ευρήματα, υποδηλώνοντας ότι το CBDa μεταβάλλει την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τις διηθητικές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού.

Το CBDa δρα στα καρκινικά κύτταρα του μαστού μειώνοντας την έκφραση της COX-2 μέσω καθοδικής ρύθμισης του παράγοντα μεταγραφής c-fos. Αναστέλλει επίσης την μετανάστευση των κυττάρων αυτών μέσω ενός μηχανισμού ανεξάρτητου από την COX-2. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το CBDa επηρεάζει ελάχιστα την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Αν και η έρευνα για τον καρκίνο του CBDa μέχρι σήμερα έχει γίνει μόνο σε απομονωμένα κύτταρα, οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι το CBDa θα μπορούσε να σταματήσει την μετανάστευση μιας εξαιρετικά επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού γνωστού ως MDA-MB-231.

Μπορεί να βοηθήσει στις ψυχιατρικές διαταραχές

Μια βιοφαρμακευτική εταιρεία διαθέτει ήδη δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το CBDa για την δυνατότητα να θεραπεύει τις ψυχωσικές διαταραχές. Η GW Pharmaceuticals της Βρετανίας συμπεριέλαβε το CBDa σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την χρήση των κανναβινοειδών σε συνδυασμό με αντιψυχωσικά φάρμακα.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συμπεριέλαβε επίσης τα κανναβινοειδή CBD, THCV, THCVa, CBC, CBCA, CBG και CBGa.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *