• 155
  • 0

 Κανναβιγερόλη (Cannabigerol; CBG)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΙΓΕΡΟΛΗ

H κανναβιγερόλη (CBG) είναι ένα μη τοξικό κανναβινοειδές που βρίσκεται στο γένος των φυτών της κάνναβης, καθώς και σε ορισμένα άλλα φυτά, όπως το Helichrysum umbraculigerum.

Η  CBG είναι η μη όξινη μορφή του κανναβιγερολικού οξέος (CBGA), το γονικό μόριο («μητρικό κανναβινοειδές») από το οποίο παράγονται πολλά άλλα κανναβινοειδή και εμφανίζει υπομικρομοριακή συγγένεια για τους CB1 και CB2 υποδοχείς.

Μέχρι τη στιγμή που τα περισσότερα στελέχη της κάνναβης φθάνουν στην ωρίμανση, το μεγαλύτερο μέρος του CBG έχει μετατραπεί σε άλλα κανναβινοειδή, κυρίως τετραϋδροκανναβινόλη ή κανναβιδιόλη, αφήνοντας συνήθως <1% CBG στο φυτό, γι’ αυτό και θεωρείται ελάσσων κανναβινοειδές.

Το φυτό της κάνναβης παράγει κανναβιγερολικό οξύ (CBGA), τον πρόδρομο των 3 κύριων κανναβινοειδών γραμμών: τετραυδροκανναβινολικό οξύ (THCA), κανναβιδιολικό οξύ (CBDA), και κανναβιχρωμενικό οξύ (CBCA).

Το CBGA διασπάται από ορισμένα ένζυμα που υπάρχουν στο φυτό και οδηγείται στις 3 αυτές γραμμές. Τα οξέα εκτίθενται σε υπεριώδες φως ή θερμότητα και δημιουργούνται τα κυριότερα κανναβινοειδή που γνωρίζουμε, δηλ. η THC και η CBD.

Στις περισσότερες ποικιλίες, το CBGA μετατρέπεται αμέσως είτε σε ΤΗCΑ ή σε CBDA. Έτσι, περισσότερη THC σημαίνει λιγότερη CBG και CBD (και αντιστρόφως), όπως οι ενώσεις αυτές συντίθενται από την φύση τους.

Η CBG δρα ως αγωνιστής του α2-αδρενεργικού υποδοχέα υψηλής συγγένειας, ως ανταγωνιστής του υποδοχέα 5-ΗΤ1Α μέτριας συγγένειας και ως ανταγωνιστής του υποδοχέα CB1 χαμηλής συγγένειας. Επίσης δεσμεύεται στους υποδοχείς CB2 ως ανταγωνιστής. Αναστέλλει την πρόσληψη της GABA περισσότερο από την THC/CBD, ένδειξη ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μυοχαλαρωτικό σε σπαστικές καταστάσεις.

Ακόμα, έχει ισχυρότερη αναλγητική και αντιερυθηματική δράση και αποκλείει την λιπο-οξυγονάση περισσότερο από την THC.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Σκοτώνει ή επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηριδίων

Μειώνει την φλεγμονή (ιδιαίτερα στην όξινη μορφή της CBGA)

Αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων

Προάγει την ανάπτυξη των οστών

Είναι ισχυρό αγγειοδιασταλτικό

Εχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Μια Ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι η CBG είναι ένας αποτελεσματικός αντιβακτηριδιακός παράγοντας.

Αντιμικροβιακές ιδιότητες

Η CBG, σε τιμή IC50 15,0 μg /mL, έχει επιλεκτική αντιμικροβιακή δράση στο Mycobacterium intracellulare.

Αντισηπτικές ιδιότητες

Η MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, δηλ. χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) είναι μια λοίμωξη από έναν τύπο σταφυλόκοκκου που ανθίσταται σε πολλά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων.

Η CBG έχει αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να είναι αποτελεσματική στη λοίμωξη από superbug MRSA.

Ανορεξία

Σε μια μελέτη το 2017 σε αρουραίους, μια μορφή CBG, από την οποία απομακρύνθηκε η Δ-9 THC, ήταν πολύ αποτελεσματικό διεγερτικό της όρεξης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα μη ψυχοδραστική θεραπευτική επιλογή για την καχεξία, την απώλεια μυϊκής μάζας και την σοβαρή απώλεια βάρους σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου και άλλα νοσήματα.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Η CBG αντιπροσωπεύει έναν πιθανό θεραπευτικό παράγοντα για την θεραπεία ανθρώπινων νοσημάτων τόσο με φλεγμονώδη, όσο και με αυτοάνοσα συστατικά.

Γαστρεντερικά νοσήματα

Η CBG έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει ένα μοντέλο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn.

Γλαύκωμα

Η CBG πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία του γλαυκώματος, διότι μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση

Δερματικές παθήσεις

Η CBG βοηθά την παραγωγή των φυσικών ενυδατικών υγρών του σώματος, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ξηροδερμία και σε άλλες δερματικές παθήσεις.

Δυσλειτουργία ουροδόχου κύστης

Η CBG αναστέλλει τις μυϊκές συσπάσεις της ουροδόχου κύστης ποντικών περισσότερο από άλλα κανναβινοειδή (CBD, CBDV, THCV και CBC), in vitro, ένδειξη ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης (Pagano E et al, 2015).

Καρκίνος

Η CBG μπλοκάρει τους υποδοχείς που προκαλούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, γι’ αυτό και εμφανίζει ελπιδοφόρες ιδιότητες για την θεραπεία πολλών και διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα, του παγκρέατος, του δέρματος, των ωοθηκών, του νεφρού, της ουροδόχου κύστη και του παχέος εντέρου.

Σε μια μελέτη σε ποντικούς ανέστειλε την ανάπτυξη του καρκίνου στα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Κατάθλιψη

Σε ποντικούς, η CBG αναστέλλει την πρόσληψη του GABA στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ανησυχία και την ένταση των μυών, ένδειξη ότι έχει αντικαταθλιπτική δράση παρόμοια με την ιμιπραμίνη.

Νευροεκφυλιστικά νοσήματα

Η CBG έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως η νόσος του Huntington και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη (Valdeolivas S et al, 2015), έδειξε ότι προστατεύει τους νευρώνες σε ποντικούς με νόσο του Huntington, η οποία χαρακτηρίζεται από εκφύλιση των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Πόνος

Η CBG ανακουφίζει από τον πόνο, ιδιαίτερα τον νευροπαθητικό, και μάλιστα περισσότερο από την CBD.

Η κανναβιγερόλη έχει υψηλότερη συγγένεια για τους CB1 από ό, τι για τους CB2 υποδοχείς. Αλλά η δέσμευση με τους CB1 υποδοχείς είναι ανιχνεύσιμη μόνο σε συγκεντρώσεις πάνω από εκείνες στις οποίες διεγείρει την δέσμευση της guanosine 5′-O-(3-[35S]thiotriphosphate) [35S]GTPyS) στις μεμβράνες του εγκεφάλου. Η κανναβιγερόλη θεωρείται ανταγωνιστής, όχι αγωνιστής, των CB1 υποδοχέων.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *