• 89
  • 0

ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ (CANNABINOIDS)

Τα κανναβινοειδή έχουν απομονωθεί από το φυτό ινδική κάνναβη (Cannabis sativa). Είναι χημικές ουσίες σχετιζόμενες με την Δ9- τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο συστατικό της κάνναβης, το οποίο έχει ναρκωτικές και παραισθησιογόνες ιδιότητες.

Το φυτό της κάνναβης περιέχει περισσότερα από 140 κανναβινοειδή και ανακαλύπτονται συνεχώς ακόμα. Πολλά κανναβινοειδή έχουν επίσης παρασκευαστεί στο εργαστήριο. Ορισμένα από αυτά είναι εξαιρετικά ισχυρά και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όταν γίνεται κατάχρησή τους.

Τα κανναβινοειδή χωρίζονται σε δύο ομάδες : στα φυτοκανναβινοειδή (αυτά που περιέχονται στα φυτά, όπως η κάνναβη) και στα ενδοκανναβινοειδή που βρίσκονται σε όλο το σώμα: στον εγκέφαλο και άλλα όργανα, τους συνδετικούς ιστούς, τους αδένες και τα ανοσοκύτταρα.

Στα φυτοκανναβινοειδή περιλαμβάνονται οι 21- φαινολικές ενώσεις τερπενίου άνθρακα που απαντώνται στη φύση, οι οποίες βρέθηκαν μέχρι σήμερα μόνο σε φυτά του γένους Cannabis. Επί του παρόντος, τα δύο κύρια κανναβινοειδή από το φυτό της κάνναβης που έχουν ιατρικό ενδιαφέρον είναι η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD).

Εκτός από την CBD και την THC, που χρησιμοποιούνται από το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, υπάρχουν τουλάχιστον 80 φυτοκανναβινοειδή, ποικίλα ενδοκανναβινοειδή, τα οποία είναι τα κανναβινοειδή που παράγουν όλα τα θηλαστικά στο σώμα τους και μερικές άλλες ενώσεις, όπως ωμέγα λιπαρά οξέα που αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς των κανναβινοειδών.
Επίσης κανναβινοειδή έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο (συνθετικά κανναβινοειδή), ορισμένα εκ των οποίων είναι εξαιρετικά ισχυρά και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας όταν γίνεται κατάχρησή τους.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *