• 69
  • 0

ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΛΗ (CANABINOL; CBN)

Τι είναι η κανναβινόλη

Η CBN είναι ένα ελαφρώς ψυχοδραστικό κανναβινοειδές και υπάρχει κυρίως στην ηλικιωμένη κάνναβη και σε ελάχιστες ποσότητες στα φρέσκα φυτά της κάνναβης. Τα υποβαθμισμένα ή οξειδωμένα προϊόντα κάνναβης, όπως η ισορροπημένη κάνναβη χαμηλής ποιότητας και το παραδοσιακό χασίς, είναι υψηλά σε CBN.

Η CBN δρα ως αδύναμος αγωνιστής στους CB1 και CB2 υποδοχείς, με μεγαλύτερη συγγένεια για τους CB2 από τον CB1. Σε αντίθεση με άλλα κανναβινοειδή, η CBN δεν προέρχεται άμεσα από την κανναβιγερόλη (CBG) ή το κανναβιγερολικό οξύ (CBGA), αλλά είναι το αποικοδομημένο προϊόν του τετραϋδροκανναβικού οξέος (THCA).

Η THC, το «ψυχοδραστικό» συστατικό της κάνναβης, αποθηκεύεται στο φυτό σε μια όξινη μορφή (THC-Α) η οποία δεν είναι ψυχοδραστική. Με την θερμότητα, καύση ή εξάτμιση (αποκαρβοξυλίωση) η όξινη μορφή της THC απομακρύνει ένα μόριο διοξειδίου του άνθρακα για να αποκτήσει τον γνωστό ρόλο της.

Στην πραγματικότητα, η CBN έχει χημικό τύπο σχεδόν ταυτόσημο με της THC. Η διαφορά είναι ότι η CBN είναι THC που έχει χάσει 4 άτομα υδρογόνου. Η απώλεια αυτών των ατόμων κατά την διάρκεια της έκθεσης της κάνναβης στον αέρα, όπου οξειδώνεται, είναι αυτή που παράγει την CBN. Αυτός είναι ο λόγος που οι ασθενείς διατηρούν την κάνναβη τους σε αεροστεγή δοχεία, γιατί το φυτό χάνει την δύναμή του όταν εκτίθεται στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και με τον χρόνο ωριμάζει, όπως το κρασί.

Μια μελέτη του 1999 που έγινε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα έδειξε ότι μέσα σε 4 χρόνια η THC έχασε σχεδόν στο μισό της αρχικής της δύναμης. Καθώς η THC προοδευτικά οξειδωνόταν, η CBN του δείγματος αυξήθηκε (αρχικά περιείχε 0% CBN).

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα της THC υποβαθμίζονται ταχύτερα κατά την διάρκεια των δύο πρώτων ετών. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα CBN στα δείγματα της κάνναβης γερνούν λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Αντισπασμωδικές (αντι-επιληπτικές)
  • Αντιφλεγμονώδεις – αναλγητικές
  • Αντιψωριασικές
  • Ενισχυτικές της οστικής υγείας
  • Ηρεμιστικές
  • Νευροπροστατευτικές
  • Ορεξιογόνες

Αντιβακτηριδιακές

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η CBN είναι ένας ισχυρός αντιβακτηριδιακός παράγοντας.

Σε μια εργαστηριακή μελέτη, η CBN αποδείχθηκε ότι ήταν ένας ισχυρός αντιβακτηριδιακός παράγοντας ενάντια σε στελέχη βακτηριδίων ανθεκτικών στα παραδοσιακά αντιβιοτικά (MRSA).

Αντιγλαυκωματικές

Το CBN μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους πάσχουν από γλαύκωμα. Μια μελέτη σε κουνέλια διαπίστωσε ότι η CBN (όπως και η THC) μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση – τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για το γλαύκωμα.

Αντισπασμωδικές

Η CBN έχει αντισπασμωδική δράση, βοηθώντας τους ασθενείς με σοβαρές επιληπτικές κρίσεις.

Αντιφλεγμονώδεις

Η CBN έχει αντιφλεγμονώδεις, αλλά και ανακουφιστικές, ιδιότητες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων με δράση στους TRPV2 υποδοχείς (επίσης γνωστοί ως θερμικοί αισθητήρες υψηλών ορίων).

Η CBN μπορεί επίσης να είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας ικανός να βοηθήσει εκείνους με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε μία μελέτη τρωκτικών, η CBN αποδείχθηκε ότι καταστέλλει την αρθρίτιδα.

Αντιψωριασικές

Στην ψωρίαση το δέρμα αναγεννάται 3-4 φορές γρηγορότερα από το φυσιολογικό λόγω φλεγμονής. Σε μία μελέτη η Δ-9 τετραϋδροκανναβινόλη, η κανναβιδιόλη, η κανναβινόλη και η κανναβιγερόλη ανέστειλαν τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων και επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της ψωρίασης  (Wilkinson JD and Williamson EM, 2007). 

Ενισχυτικές της οστικής υγείας

Η CBN ενισχύει την ανάπτυξη των οστων προκαλώντας έμμεση πρόσληψη μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από τον περιβάλλοντα μυελό των οστών. Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να μετασχηματίζονται σε κύτταρα του αίματος και να μετατραπούν σε οστά και άλλους ιστούς. Η ιδιότητά τους αυτή τα καθιστά χρήσιμα στη θεραπεία των καταγμάτων.

Ηρεμιστικές

Η αποικοδόμηση της THC σε CBN δημιουργεί ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα, γνωστό ως «καθήλωση στον καναπέ» (couch-lock).

Η CBN διαθέτει πολύ χαμηλότερο επίπεδο ψυχοδραστικότητας από την THC. Οι ηρεμιστικές της ιδιότητες αυξάνονται όταν συνδυάζεται με ΤΗC.

Νευροπροστατευτικές

Το CBN μπορεί επίσης να είναι ισχυρός νευροπροστατευτικός παράγοντας.

Σε μία μελέτη, οι ερευνητές θεράπευσαν με CBN τρωκτικά με ALS και διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να καθυστερήσουν την εμφάνιση της νόσου. Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι η CBN μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της ALS και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Ορεξιογόνες

Σε μελέτες τρωκτικών, η CBN αύξησε την ποσότητα τροφής που κατανάλωναν οι αρουραίοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι η CBN θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό διεγερτικό της όρεξης.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της CBN είναι ζάλη και σύγχυση.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *