• 47
  • 0

ΤΕΤΡΑΫΔΡΟΚΑΝΝΑΒΙΒΑΡΙΝΗ (TETRAHYDROCANNABIVARIN; THCV)

Η THCV είναι ένα δευτερεύον κανναβινοειδές που βρίσκεται μόνο σε ορισμένα στελέχη κάνναβης. Η μόνη δομική διαφορά της από την THC είναι η παρουσία μιάς ομάδας προπυλίου (3 άνθρακα), αντί μίας ομάδας πεντυλίου (5 ατόμων άνθρακα) στο μόριο.

Η παραλλαγή αυτή προκαλεί την THCV να παράγει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από την THC, όπως μείωση των κρίσεων πανικού, καταστολή της όρεξης και προαγωγή της ανάπτυξης των οστών. Η THCV δρα ως ανταγωνιστής στους CB1 υποδοχείς και μερικός αγωνιστής στους CB2 υποδοχείς. Η THCV έχει μοριακή δομή και ψυχοδραστικές ιδιότητες παρόμοιες με την THC, αλλά εντελώς διαφορετικές δράσεις.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Μειώνει την όρεξη

Σε αντίθεση με την THC, η THCV μπορεί να μειώσει την όρεξη. Αυτό μπορεί να είναι καλό γι αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά πρέπει να αποφεύγεται από εκείνους με ανορεξία.

Ρυθμίζει τον διαβήτη

Η THCV ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μειώνει τις κρίσεις πανικού

Η THCV μπορεί να περιορίζει τις επιθέσεις άγχους σε ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) χωρίς να καταστέλλει το συναίσθημα.

Βοηθά στη ν. Alzheimer

Η THCV μπορεί να βελτιώσει τον τρόμο, τον έλεγχο των κινήσεων και τις εγκεφαλικές βλάβες που σχετίζονται με την νόσο Alzheimer. 

Βελτιώνει την οστική υγεία

Η THCV διεγείρει την ανάπτυξη των οστών. Επειδή προάγει την ανάπτυξη νέων οστικών κυττάρων, μελετάται στην οστεοπόρωση και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τα οστά.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *