• 71
  • 0

Δ9-ΤΕΤΡΑΫΔΡΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΛΗ (THC) 

Η THC είναι το συστατικό της κάνναβης που επηρεάζει την διάθεση και είναι γνωστό για την έντονη ψυχοδραστική του δράση. Είναι αυτό που ουσιαστικά προκαλεί την αίσθηση έντονης χαλάρωσης.

Παρά την φήμη της και την προκατάληψη ότι είναι «ναρκωτικό» η τετραϋδροκανναβινόλη έχει ιατρική αξία, καθώς έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, δεδομένου ότι σε πειραματόζωα μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ανακουφίζει από την ημικρανία

Στην ημικρανία η THC μπορεί να επηρεάσει πολλούς μηχανισμούς του τριδυμοαγγειακού συστήματος. Στο αναλγητικό αποτέλεσμα βοηθούν επίσης οι ντοπαμινεργικές ανασταλτικές δράσεις της.

Το γλουταμινεργικό σύστημα είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την ανάπτυξη και διατήρηση του νευροπαθητικού πόνου και ευθύνεται για την δευτερογενή και τριτογενή υπεραλγησία σε ασθενείς με ημικρανία και ινομυαλγία μέσω μηχανισμών NMDA (N-methyl-D-aspartate).

Τα κανναβινοειδή αναστέλλουν προσυναπτικά την απελευθέρωση γλουταμινικού, ενώ η THC μειώνει τις αντιδράσεις του NMDA και έχει νευροπροστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Επι πλέον, τα κανναβινοειδή μειώνουν την υπεραλγησία μέσω αναστολής του πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης και εμποδίζουν την υπεραλγησία την προκαλούμενη από την καψαϊκίνη. Παρόμοια δράση έχει η THC σε υποψυχοδραστικές δόσεις στα πειραματόζωα.

Εχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές δράσεις

Διεγείρει την παραγωγή βήτα – ενδορφίνης επιτρέποντας την μείωση της δόσης των οπιούχων και επαναφέρει την αναλγησία που προκαλούν τα οπιοειδή όταν η δράση τους αρχίζει να εξασθενεί.

Αναστέλλει την σύνθεση PGE2, μειώνει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και διεγείρει την λιπο-οξυγονάση.

Σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις, σε αντίθεση με τα ΜΣΑΦ, δεν αναστέλλει την κυκλο-οξυγονάση.

Εχει εισοσαπλάσια αντιφλεγμονώδη δύναμη από την ασπιρίνη και διπλάσια από την υδροκορτιζόνη.

Διαθέτει αντικαρκινικές δράσεις

Η τετραϋδροκανναβινόλη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, δεδομένου ότι, σε πειραματόζωα, περιορίζει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Αλλες δράσεις THC

Η THC αυξάνει την όρεξη, μειώνει την ναυτία, τον πόνο, την φλεγμονή (οίδημα και ερυθρότητα) και τα προβλήματα μυϊκού ελέγχου.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *