• 76
  • 0

CARENE (καρένιο) (delta 3 carene, 3 carene, δ-3-καρένιο)

Τι είναι το καρένιο

Το καρένιο είναι ένα δικυκλικό μονοτερπένιο με γλυκιά, έντονη οσμή.

Βρίσκεται σε εκχυλίσματα πεύκου, κέδρου, πιπεριάς, σε πολλά αιθέρια έλαια, όπως το κυπαρισσέλαιο και τα αιθέρια έλαια από πευκοβελόνες, έλαιο βασιλικού, δενδρολίβανου, φλούδας εσπεριδοειδών, όπως λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια, πορτοκάλια και κουμκουάτς, στο γκρέιπφρουτ και τους χυμούς πορτοκαλιών.

Είναι σημαντικό συστατικό της τερεβινθίνης και χρησιμοποιείται από την βιομηχανία καλλυντικών ως άρωμα και ως εντομοαπωθητικό σε βιομηχανικό επίπεδο (είναι φυσικό συστατικό της τερεβινθίνης).

Απαντάται συχνότερα στα στελέχη της κάνναβης, μεταξύ των οποίων τα AK-47, Ultra Haze του Arjan, Jack Herer, OG Kush και Super Lemon Haze.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το καρένιο καταπολεμά την φλεγμονή, επισκευάζει τα πάσχοντα και κατεστραμμένα οστά και λέγεται ότι προάγει την ψυχική εστίαση και συγκέντρωση.

Σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να έχει κατασταλτική δράση στο ΚΝΣ.

Συχνά χρησιμοποιείται για να στεγνώσει τα υπερβολικά σωματικά υγρά, όπως τα δάκρυα, η βλέννα και ο ιδρώτας.

Τα στελέχη κάνναβης πλούσια σε καρένιο ωφελούν επίσης όσους έχουν αρθρίτιδα, ινομυαλγία, ακόμα και νόσο Alzheimer.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Το καρένιο είναι ατοξικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό όταν εισπνέεται.

Σε υψηλές συγκεντρώσεις το δ-3-καρένιο σε μερικά στελέχη μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για συμπτώματα βήχα, φαγούρα στο λαιμό και ερεθισμό των οφθαλμών σε άτομα που καπνίζουν κάνναβη.

ΜΕΛΕΤΕΣ

Το 1989, έγινε μια συγκριτική μελέτη του αιθέριου ελαίου που εξάγεται από το Bupleurum gibraltaricum Lamarck (Umbelliferae) σε διάφορες περιοχές της επαρχίας της Γρανάδας, συμπεριλαμβανομένων των βουνών Cázulas, Balcón de Canales και Reservoir Quéntar [Gil ML et al, 1989].

Και τα τρία αιθέρια έλαια ήταν πολύ παρόμοια σε χημική σύνθεση, αποτελούμενα κυρίως από μονοτερπενικούς υδρογονάνθρακες (δ- 3-καρένιο και α-πινένιο).

Όταν εκτιμήθηκε η αντιφλεγμονώδης δράση έναντι του οιδήματος των πελμάτων από καραγενίνη και της φλεγμονής από κοκκίωμα βρέθηκε ότι το αιθέριο έλαιο των βουνών Cázulas ήταν περισσότερο δραστικό έναντι της οξείας φλεγμονής λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καρένιο, ενώ το αιθέριο έλαιο του Quenter Reservoir του Β. Gibraltaricum ήταν πιο αποτελεσματικό έναντι της φλεγμονής από κοκκίωμα.

Σε άλλη μελέτη σε οστεοβλαστικά κύτταρα ποντικών, το καρένιο διήγειρε σημαντικά την δραστηριότητα και έκφραση της αλκαλικής φωσφατάσης (έναν δείκτη οστεοβλαστικής διαφοροποίησης) και προήγαγε την επαγωγή του ασβεστίου με δοσοεξαρτώμενο τρόπο [Jeong JG et al, 2008].

Το διεγερτικό αποτέλεσμα του καρένιου στην μετάλλωση μπορεί να συσχετισθεί με την δυνατότητα του να επάγει την έκφραση/ενεργοποίηση των πρωτεϊνικών κινασών που ενεργοποιούνται από μιτογόνο και τα επίπεδα μεταγραφής των γονιδίων που σχετίζονται με την μετάλλωση των οστεοβλαστών, όπως η οστεοποντίνη και το κολλαγόνο τύπου Ι.

Οι αναλυτές της μελέτης κατέληξαν ότι «περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό του ακριβούς μηχανισμού, αλλά η αναβολική δραστηριότητα του καρένιου στον μεταβολισμό των οστών υποδηλώνει ότι η χρήση φυσικών προσθέτων στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των αιθέριων ελαίων, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην οστική υγεία».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jeong JGKim YSMin YKKim SH. Low concentration of 3-carene stimulates the differentiation of mouse osteoblastic MC3T3-E1 subclone 4 cells. Phytother Res. 2008 Jan;22(1):18-22.

Gil MLJimenez JOcete MAZarzuelo ACabo MM. Comparative study of different essential oils of Bupleurum gibraltaricum Lamarck. Pharmazie .1989 Apr; 44(4):284-7.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *