• 40
  • 0

ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΕΝΙΟ (CARYOPHYLLENE)

Τι είναι το καρυοφυλλένιο

Το καρυοφυλλένιο διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο τερπένιο επειδή είναι το μόνο που έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί άμεσα τους κανναβινοειδείς υποδοχείς, ιδιαίτερα τους CB2.

Που βρίσκεται το καρυοφυλλένιο

Το β-καρυοφυλλένιο (ή BCP) βρίσκεται σε αρωματικά έλαια, όπως το δεντρολίβανο και το γαρυφαλλέλαιο. Χρησιμοποιείται ειδικά σε τσίχλες όταν συνδυάζεται με άλλα πικάντικα μίγματα ή αρώματα εσπεριδοειδών.

Στη φύση συναντάται συνήθως σε λυκίσκο, γαρύφαλλα, μαύρο πιπέρι, ρίγανη, κανέλα και βασιλικό και, σε μικρές ποσότητες, στη λεβάντα. Το άρωμά του είναι πιπερώδες, ξυλώδες ή και πικάντικο.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το καρυοφυλλένιο είναι μόριο μεγαλύτερο από άλλα τερπένια, όπως το μυρσένιο και το λιμονένιο. Η μοριακή δομή του περιέχει επίσης ένα δακτύλιο κυκλοβουτανίου, κάτι σπάνιο στη φύση και δεν υπάρχει σε κανένα άλλο γνωστό τερπένιο κάνναβης.

Η μοναδική μοριακή δομή του επιτρέπει την εύκολη πρόσδεσή του στους CB2 υποδοχείς που βρίσκονται κυρίως στο περιφερικό ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλεί κανένα από τα ευφορικά συναισθήματα της κάνναβης, ενώ παρέχει πολλά από τα οφέλη που σχετίζονται με την ενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων, όπως η μείωση της φλεγμονής.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Έχει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μια μελέτη του 2014 σε ποντικούς έδειξε ότι το καρυοφυλλένιο έχει αναλγητικές ιδιότητες. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδεις δράσεις συγκριτικά με την φαινυλοβουταζόνη μέσω της PGE1 (προσταγλανδίνης Ε1), αλλά ταυτόχρονα δρα ως γαστρικό κυτταροπροστατευτικό, και είναι μια πιθανή θεραπεία για τις φλεγμονώδεις εντεροπάθειες.  

Μειώνει την πρόσληψη αλκοόλ

Σε μία άλλη μελέτη σε τρωκτικά έχει δείξει ότι μειώνει την πρόσληψη αλκοόλ, κάνοντας το μια πιθανή θεραπεία για τον εθισμό.

Θεραπεύει το άγχος και την κατάθλιψη και καταπολεμά τον καρκίνο

Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι το καρυοφυλλένιο μπορεί να θεραπεύσει το άγχος και την κατάθλιψη και να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου.

Μειώνει την νεφροτοξικότητα των χημειοθεραπευτικών

Μία μελέτη έχει δείξει ότι το β-καρυοφυλλένιο, μέσω μιας διαδρομής που εξαρτάται από τους CB2 υποδοχείς, προλαβαίνει την νεφροτοξικότητα που προκαλείται από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, όπως η σισπλατίνη (Horvath Β et al, 2012].

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Béla Horváth, Partha Mukhopadhyay, Malek Kechrid, Vivek Patel, Galin Tanashian,David A. WinkJürg Gertsch and Pál Pacher.  β-caryophyllene ameliorates cisplatin-induced nephrotoxicity in a cannabinoid 2 receptor-dependent manner. Free Radic Biol Med. 2012 Apr 15; 52(8): 1325–1333.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *