- Τερπένια
-
by Κων. Θ. Τέμπος
ΛΙΝΑΛΟΟΛΗ (λιναλοόλη)
Τι είναι η λιναλοόλη
Η λιναλοόλη είναι ένα από τα κορυφαία τερπένια της κάνναβης. Είναι μια μονοτερπενική αλκοόλη αναγνωρισμένη για τις αντιβακτηριδιακές, αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.
Η λιναλοόλη δεν είναι ειδική για την κάνναβη. Το χαρακτηριστικό της άρωμα λεβάντας με μια νότα πικάντικης γεύσης είναι κοινό για περισσότερα από 200 είδη φυτών.
Στην κάνναβη, η λιναλοόλη βρίσκεται σε δύο μορφές, την λικαρεόλη (licareol) και την κοριαναδρόλη (φλουταρόλη) και την κοριαναδόλη. Η λικαρεόλη είναι μια μορφή λιναλοόλης που υπάρχει στη λεβάντα, τον γλυκό βασιλικό και την δάφνη. Αυτός ο τύπος λιναλοόλης λειτουργεί εξαιρετικά ως αρωματικός παράγοντας σε διάφορα προϊόντα.
Η κοριανδρόλη είναι μια μορφή λιναλοόλης που βρίσκεται σε φυτά, όπως η παλμαρόζα και το γλυκό πορτοκάλι.
Φυσικές πηγές λιναλοόλης
Η λιναλοόλη βρίσκεται συνήθως στη λεβάντα, το γιασεμί και την τριανταφυλλιά και έχει ένα γλυκό άρωμα λεβάντας. Μπορείτε να βρείτε την λιναλοόλη στην τριανταφυλλιά, λεβάντα, δάφνη, γλυκό βασιλικό, φασκόμηλο, πατσουλί, περγαμόντο.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΧΡΗΣΕΙΣ
Αντιφλεγμονώδεις
Η λιναλοόλη μπορεί να λειτουργήσει ως πιθανός αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Phytomedicine, η λιναλοόλη και η οξεική λιναλυλ (linalyl acetate) παίζουν σημαντικό ρόλο στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις διαφόρων αιθέριων ελαίων που περιέχουν τα δύο αυτά συστατικά.
Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Surgical Research η λιναλοόλη ανέστειλε την φλεγμονή σε έναν ποντικό με οξεία βλάβη του πνεύμονα γι αυτό και πιθανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των φλεγμονωδών παθήσεων.
Αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές
Η λιναλοόλη χρησιμοποιείται επί αιώνες ως βοηθητικό του ύπνου γιατί μειώνει τα συναισθήματα ανησυχίας που μπορεί να προκαλέσει η καθαρή THC, επιτρέποντας έτσι την χρήση της στην ψύχωση, το άγχος, την αϋπνία, το στρες και την κατάθλιψη.
Μια μελέτη σε ζώα το 2018 ανακάλυψε ότι η οσμή της λιναλοόλης έχει αγχολυτική δράση, χωρίς να προκαλεί κινητική βλάβη. Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν την λιναλοόλη για την ανακούφιση από το άγχος σε προεγχειρητικούς ασθενείς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα αγχολυτικά φάρμακα.
Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη του 2009 η λιναλοόλη μπορεί να βελτιώσει την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στο άγχος. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι στους ποντικούς οι εισπνοές της λιναλοόλης καταστέλλουν τις επιδράσεις που προκαλούνται από το άγχος στα κύτταρα του αίματος και την γονιδιακή έκφραση.
Αναλγητικές
Μία ανασκόπηση του 2017 υποστηρίζει ότι η λιναλοόλη έχει αντιαλγαισθητική δράση (αναστέλλει την αίσθηση του πόνου) στα ζώα, ένδειξη ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των επώδυνων και φλεγμονωδών νοσημάτων.
Οι αναλγητικές ιδιότητες της λιναλοόλης αποδίδονται σε αύξηση της αδενοσίνης, μιας ανασταλτικής χημικής ουσίας του εγκεφάλου που εμποδίζεται ιδιαίτερα από την καφεΐνη. Μαζί, αυτό το πλήθος στόχων του νευρικού συστήματος συμβάλλει στην καταπραϋντική του δράση, την μείωση του άγχους και την ανακούφιση από τον πόνο.
Σε μία μελέτη, οι παχύσαρκοι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε γαστρική χειρουργική επέμβαση ζώνης εκτέθηκαν σε πλούσιο σε λιναλοόλη ατμό ελαίου λεβάντας ή σε άοσμο έλαιο [Kim JT et al, 2007]. Μόνο το 46% των ασθενών που εισέπνευσε έλαιο λεβάντας χρειάστηκε μετεγχειρητικά οπιοειδή, σε σύγκριση με το 82% της ομάδας ελέγχου. Επι πλέον, οι ασθενείς που εισέπνευσαν έλαιο λεβάντας χρειάστηκαν σημαντικά λιγότερο μορφίνη μετεγχειρητικά από αυτούς που εισέπνευσαν το άοσμο έλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι η λιναλοόλη μπορεί να μειώσει την ανάγκη για θεραπεία μετά τον χειρουργικό πόνο που βασίζεται στα οπιοειδή.
Αναισθητικές
Η Λιναλοόλη μπορεί να έχει αναισθητικά αποτελέσματα μειώνοντας την διέγερση των κυττάρων του νωτιαίου μυελού που μεταδίδουν τα σήματα του πόνου στον εγκέφαλο.
Αντιμικροβιακές
Η λιναλοόλη έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν το φυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά και στον άνθρωπο.
Αντιμυκητιασικές
Μία μελέτη το 2018 ανέλυσε την αντιμυκητιασική δράση της λιναλοόλης σε 12 ασθενείς με καντιντίαση του στόματος από Candida albicans, krusei και tropicalis. Η λιναλοόλη είχε την καλύτερη αντιμυκητιασική δράση στην Candida tropicalis, ακολουθούμενη από την albicans και krusei.
Αντισηπτικές και αντισπασμωδικές
Η λιναλοόλη έχει αντισπασμωδικές και αντιεπιληπτικές ιδιότητες σε διάφορα πειραματικά μοντέλα. Πιστεύεται ότι μία από τις αιτίες της επιληψίας είναι τα υπερβολικά επίπεδα γλουταμικού στους νευρώνες. Σε μία μελέτη σε ζώα η λιναλοόλη ανέστειλε την πρόσληψη γλουταμικού, η οποία μείωσε δραστικά τις επιληπτικές κρίσεις.
Αρωματοθεραπευτικές
Η αρωματοθεραπεία ή θεραπεία με αρωματικές ενώσεις είναι μια δημοφιλής μέθοδος χαλάρωσης. Πολλά τερπένια, συμπεριλαμβανομένης της λιναλοόλης, λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν το άγχος, θεωρούνται εξαιρετικά για την αρωματοθεραπεία
Μια μελέτη σε ζώα το 2009 διαπίστωσε ότι η εισπνοή λιναλοόλης και αιθέριων ελαίων μπορεί να είναι χρήσιμη για να χαλαρώσετε και να εξουδετερώσετε το άγχος. Στη μελέτη αυτή η εισπνεόμενη λιναλοόλη είχε αγχολυτικά αποτελέσματα και μείωσε την επιθετικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Εντομοκτόνες
Όπως πολλά άλλα αιθέρια έλαια, η λιναλοόλη έχει εντομοκτόνες ιδιότητες, χρήσιμες για τον έλεγχο των ψύλλων και των κατσαρίδων.
Η λιναλοόλη είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και δεν βλάπτει τα ζώα, γι ‘αυτό είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στα τοξικά εντομοκτόνα.
Καταπραϋντικές
Πολλά αιθέρια έλαια, όπως η λιναλοόλη, έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο λεβάντας πλούσιο σε λιναλοόλη μπορεί να προκαλέσει καταστολή στα ζώα χωρίς να επηρεάσει τον κινητικό συντονισμό.
Μυοχαλαρωτικές
Η λιναλοόλη έχει μυοχαλαρωτικές δράσεις ανακουφίζοντας από τον πόνο, δεδομένου ότι μειώνει τη δύναμη σηματοδότησης της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που απαιτείται για την σύσπαση των μυών και την κίνηση.
Νόσος Alzheimer
Η λιναλοόλη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει σημαντικά την φλεγμονή του πνεύμονα και αποκαθιστά την γνωσιακή και συναισθηματική λειτουργία, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της νόσου Alzheimer.
Σε μία μελέτη του 2016, η λιναλοόλη ανέστρεψε πολλές από τις συμπεριφορικές και γνωστικές διαταραχές σε ένα γενετικό μοντέλο ποντικών με νόσο Alzheimer. Επι πλέον, μείωσε τον αριθμό των πλακών και των νευροινιδιακών κόμβων του εγκεφάλου που χαρακτηρίζουν την νόσο και συμβάλλουν στον εκφυλισμό του εγκεφάλου [Sabogal-Guáqueta AM et al, 2016].
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Sabogal-Guáqueta AM, Osorio E, Cardona-Gómez GP. Linalool reverses neuropathological and behavioral impairments in old triple transgenic Kim JT, Ren CJ, Fielding GA, Pitti A, Kasumi T, Wajda M, Lebovits A, Bekker A. Treatment with lavender aromatherapy in the post-anesthesia care unit reduces opioid requirements of morbidly obese patients undergoing laparoscopic adjustable gastric banding. Obes Surg. 2007 Jul; 17(7):920-5.
Alzheimer’s mice. Neuropharmacology. 2016 Mar;102:111-20.