• 33
  • 0

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

National Institute of cancer (Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου)

Σε μία ανάλυση 84.170 καρκινοπαθών εξετάστηκε η σχέση της κάνναβης με τον καρκίνο της ουροδό­χου κύστης. Μετά από 16 χρόνια διαπιστώθηκε ότι 89 χρήσ­τες κάνναβης εμφάνισαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σε σύγκριση με 190 άτομα που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση κάνναβης. Δηλαδή, η χρήση της κάνναβης συνδέθηκε με μείωση της συχνότητας του καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 45%. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Μελέτη American Urological Association, 2013

ΤΙΤΛΟΣ : Το κάπνισμα της μαριχουάνας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης (American Urological Association (AUA) 2013).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Οι ερευνητές της μελέτης αυτής, που έγινε στο Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, βρήκαν ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τα άτομα που δεν καπνίζουν κάνναβη.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ εντυπωσιακή, διότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης θεραπεύεται δύσκολα», είπε ο Anil Thomas, ένας ουρολόγος, μέλος της Ιατρικής ομάδας του Southern California Permanente. Πάντως, τόνισε ότι «η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει ότι το κάπνισμα της μαριχουάνας μπορεί να προλάβει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί η συσχέτιση αυτή».

Ο Dr. Thomas παρουσίασε την μελέτη αυτή το 2013 στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Ένωσης. «Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα καπνού (τσιγάρου, πίπας) είναι ο πιο θεμελιωμένος κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης» είπε ο Dr. Thomas. «Αλλά σήμερα δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να χαρακτηρίζουν με ακρίβεια την σύνδεση μεταξύ χρήσης κάνναβης και καρκίνου της ουροδό­χου κύστης».

Για να καλύψουν το κενό, ο Dr. Thomas και συν. το 2002 και 2003 ανέλυσαν μια επιθεώρηση 82.050 ανδρών ηλικίας 45-69 ετών από την Northern and Southern California Kaiser Permanente, έναν οργανισμό διατήρησης της υγείας. Συνολικά, το 41% ​​ανέφερε χρήση κάνναβης, το 57%, χρήση καπνού και 27%, και τα δύο.

Στη διάρκεια των επόμενων 11 ετών, οι περισσότεροι συμμετέχοντες που δεν χρησιμοποιούσαν κάνναβη από όσους την χρησιμοποιούσαν ανέπτυ­ξαν όγκους στην ουροδόχο κύστη (0.4% vs 0.3%). Η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική (P = .048). Ωστόσο, οι ασθενείς που κάπνιζαν μόνο καπνό (τσιγάρα ή πίπα) είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης και αυτοί που κάπνιζαν και καπνό και μαριχουάνα είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο όπως αυτοί που δεν κάπνιζαν τίποτα από τα δύο.

«Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί προηγούμενες μελέτες δεν είχαν αποκαλύψει προστατευτική επίδραση της μαριχουάνας», είπε ο Dr. Thomas. «Για να δούμε αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να ξεχωρίσουμε τους καπνισ­τές μαριχουάνας από αυτούς που δεν καπνίζουν καπνό».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η κάνναβη προστατεύει από τον καρκίνο της ουροδόχου κύσ­της (και ασφαλώς και από άλλους καρκίνους), ενώ ο καπνός (τσιγάρο κ.λπ.) προκαλεί καρκίνο της ουροδόχου κύστης (και πολλών άλλων μορφών καρκίνου). Και όμως το τσιγάρο επιτρέπεται, ενώ η κάνναβη απαγορεύεται !

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *