• 40
  • 0

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) προσβάλλει περισσότερους από 31 εκατομμύρια Αμερικανούς. Εκτιμάται ότι το 80% των ενηλίκων υποφέρει από πόνο στην οσφύ.

Η οσφυαλγία μπορεί να ποικίλλει από ήπια έως πολύ σοβαρή, και στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να είναι εντελώς εξουθενωτική. Μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες, αλλά συνήθως βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τον τύπο.

ΤΥΠΟΙ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι οσφυαλγίας. Οι τρεις συχνότεροι είναι οι εξής:

1.  Αξονικός πόνος

Αυτή είναι η πιο συχνή μορφή οσφυαλγίας. Εντοπίζεται στο  στο κάτω μέρος της πλάτης, στους γλουτούς και στην κορυφή των ποδιών. Ο πόνος προέρχεται από τους μυς, τους συνδέσμους και τα οστά της σπονδυλικής στήλης.

2.  Ριζαλγία (Radicular pain)

Ο πόνος ξεκινάει από ένα φλεγμαίνον σπονδυλικό νεύρο και συνήθως επηρεάζει μία μόνο πλευρά του σώματος. Οι ασθενείς τον περιγράφουν σαν ένα αιχμηρό πόνο, ο οποίος προκαλεί μούδιασμα καθώς εξαπλώνεται στα πόδια και τους γλουτούς.

3.  Νευροπαθητικός πόνος

Ο πόνος αυτός προκαλείται από βλάβες των νεύρων από λοιμώξεις και τραυματισμούς και δίνει συμπτώματα σε άλλα μέρη του σώματος.

ΟΞΕΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

Η οξεία οσφυαλγία διαρκεί 4-12 εβδομάδες. Χαρακτηρίζεται από έντονο strain των μυών της οσφύος που μπορεί να κυμαίνεται από έναν βύθιο, επίμονο πόνο, έως ένα άμεσο, αιχμηρό  αίσθημα πόνου.

Οι περισσότεροι από τους πόνους αυτούς είναι μόνο προσωρινοί και μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες.

Η χρόνια οσφυαλγία διαρκεί 12 εβδομάδες ή και περισσότερο. Το 20% των ατόμων με οξεία οσφυαλγία αναπτύσσει χρόνια επώδυνη οσφυαλγία. Παρά την θεραπεία του οξέος πόνου, μπορεί να επιμείνει και μερικές φορές να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο.

ΑΙΤΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Sprains and Strains 

Η οσφυαλγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός ατυχήματος που προκαλεί μυϊκή καταπόνηση ή κακοποιεί τους μαλακούς ιστούς.

Η οσφυαλγία αυτή είναι πολύ συνηθισμένη σε ανθρώπους που σηκώνουν βαριά αντικείμενα σε τακτική βάση ή γυμνάζονται λανθασμένα. Το «τράβηγμα» ενός μυός μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, αλλά συνήθως προσωρινό.

Εκφυλιστική νόσος δίσκου (δισκοπάθεια)

Αυτή είναι μια κατάσταση που συμβαίνει φυσιολογικά με την ηλικία. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι που προστατεύουν τους σπονδύλους φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Σε ένα ορισμένο σημείο, η κήλη του δίσκου αρχίζει να προκαλεί έντονο πόνο στους περισσότερους ανθρώπους, αν και όχι σε όλους.

Εγκυμοσύνη

Η οσφυαλγία είναι πολύ συχνό φαινόμενο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά απ’ αυτήν. Είναι αποτέλεσμα της αύξησης του βάρους της εγκύου και της πίεσης που ασκεί το κυοφορούμενο έμβρυο στην σπονδυλική στήλη. Συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Κακή στάση

Η οσφυαλγία είναι συχνά το αποτέλεσμα μακροχρόνιας κακής στάσης του σώματος. Η σωστή στάση εξασφαλίζει ότι η σπονδυλική στήλη είναι ευθυγραμμισμένη σωστά και ότι το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την σπονδυλική στήλη.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

Η οσφυαλγία είναι συνήθως αποτέλεσμα φλεγμονής που προκαλείται από την εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την ανακούφιση του πόνου στην οσφύ, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ισχυρά χημικά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην ιατρική κάνναβη ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

Επειδή η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό και ισχυρό αντιφλεγμονώδες, μπορεί να βοηθήσει και στην οσφυαλγία. Η κάνναβη, αλληλεπιδρώντας με τους βασικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο, μειώνει επίσης την ποσότητα του πόνου.  

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Η οσφυαλγία είναι συχνή ένδειξη για την θεραπεία με CBD στην Βόρεια Αμερική [Mustafa Yassin et al, 1].

Οι προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενδοκανναβινοειδή εμπλέκονται στην οσφυαλγία και επηρεάζονται από ορισμένες θεραπείες, όπως οι οστεοπαθητικοί χειρισμοί  [Darmani NA et al, 2005].

Η ενεργοποίηση των CB1 υποδοχέων των κανναβινοειδών από τους συνθετικούς αγωνιστές και η φαρμακολογική αύξηση των επιπέδων των ενδοκανναβινοειδών καταστέλλουν την υπεραλγησία και την αλλοδυνία σε ζωικά μοντέλα νευροπαθητικού πόνου [Andreae MH et al, 2015].

Στην πραγματικότητα, τα ενδοκανναβινοειδή απεδείχθη ότι δρουν κατά της αλλοδυνίας μέσω ενός περιφερειακού [Comelli F et al, 2009] και, ενδεχομένως, ενός κεντρικού μηχανισμού.

Μία μελέτη ανέφερε ανακούφιση από την οσφυαλγία τουλάχιστον κατά 45%, περίπου 20 λεπτά μετά την εισπνοή ιατρικής κάνναβης.

Μια άλλη έδειξε ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση της ιατρικής κάνναβης μπορεί να βοηθήσει ένα ευρύ φάσμα ψυχικών και σωματικών λειτουργιών του σώματός μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

  • Aggarwal SK, Carter GT, Sullivan MD, ZumBrunnen C, Morrill R, et al. (2009) Characteristics of patients with chronic pain accessing treatment with medical cannabis in Washington State. J Opioid Manag 5:257-286.
  • ü Andreae MH, Carter GM, Shaparin N, Suslov K, Ellis RJ, et al. (2015)Inhaled Cannabis for Chronic Neuropathic Pain: A Meta-analysis of Individual Patient Data. J Pain 16: 1221-1232.
  • ü Comelli F, Bettoni I, Colleoni M, Giagnoni G, Costa B (2009)Beneficial effects of a Cannabis sativa extract treatment on diabetes-induced neuropathy and oxidative stress. Phytother Res 23: 1678-1684.
  • Mustafa Yassin, Avraham Garti and Dror Robinson. Εffect of Medicinal Cannabis Therapy (MCT) on Severity of Chronic Low Back Pain, Sciatica and Lumbar Range of Motion. International Journal of Anesthesiology & Pain Medicine
  • Darmani NA, Izzo AA, Degenhardt B, Valenti M, Scaglione G, et al. (2005) Involvement of the cannabimimetic compound, N-palmitoyl-ethanolamine, in inflammatory and neuropathic conditions: review of the available pre-clinical data, and first human studies. Neuropharmacology 48:1154-1163.
Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *