• 34
  • 0

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (CTS) είναι μια συμπιεστική νευροπάθεια η οποία προκαλεί πόνο και αιμωδία (μούδιασμα) στα χέρια και άλλα συμπτώματα λόγω πίεσης του μέσου νεύρου σε κάποιο σημείο της διαδρομής του στον καρπιαίο σωλήνα.

Οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη CTS περισσότερο από τους άνδρες. Εάν δεν γίνει διάγνωση ή θεραπεία, το CTS συνήθως οδηγεί σε μόνιμη βλάβη των νεύρων.

Αιτιολογία

Το CTS προκαλείται συνήθως από επανειλημμένες κινήσεις των καρπών ή των χεριών και συνήθως σχετίζεται με την εργασία, αλλά και με καταστάσεις που οδηγούν σε κατακράτηση υγρών ή διόγκωση. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χειροτερεύει, προκαλώντας όχι μόνο αιμωδία στη κατανομή του μέσου νεύρου και πόνο, αλλά και φλεγμονή και οίδημα του καρπού, όπως και διαταραχές του ύπνου.

Οι θεραπευτικές επιλογές για το CTS είναι περιορισμένες και όλο και περισσότεροι ασθενείς υιοθετούν σαν εναλλακτική λύση την κανναβιδιόλη.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και κανναβιδιόλη

Η κανναβιδιόλη καταπολεμά την φλεγμονή, περιορίζει την βλάβη των νεύρων και μειώνει τον πόνο που συνδέεται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για να θεραπεύσετε τον πόνο και την φλεγμονή που σχετίζονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με έλαιο CBD, π.χ. τοπικά σκευάσματα και σκευάσματα από το στόμα (βάμματα, τροχίσκοι, χάπια, κ.ά.) ή εισπνεόμενα.

Μια τοπική λοσιόν μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του CTS, αλλά εάν έχετε επίμονο πόνο, προσθέστε ένα υπογλώσσιο σκεύασμα που θα διαρκέσει όλη την ημέρα.

Η εισπνοή ελαίου CBD (vaping) με την χρήση μιας συσκευής εξάτμισης μπορεί να έχει γρήγορο αποτέλεσμα και να είναι πολύ χρήσιμη σε όσους έχουν CTS και στα δύο χέρια.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *