• 114
  • 0

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ

Τι είναι η εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια

Η εκφύλιση του IVD είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από προοδευτικές αλλαγές στη μορφολογία, τα βιοχημικά συστατικά και την βιομηχανική λειτουργία του μεσοσπονδύλιου δίσκου και πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου στην πλάτη.

Ο IVD αναγνωρίζεται ως ανοσοποιητικό όργανο, χωρίς πρόσβαση σε συστηματική κυκλοφορία. Ωστόσο, αρκετά στοιχεία αποδεικνύουν την σημασία της φλεγμονώδους απόκρισης στην παθογένεση της εκφύλισης του IVD.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια αυξορύθμιση των φλεγμονωδών παραγόντων που μεταθέτουν την ομοιόσταση της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας προς μια εκφυλιστική και καταβολική κατάσταση, με επακόλουθη αποδόμηση των συστατικών της.

Βοηθά η κανναβιδιόλη στην IVD;

Σύμφωνα με μία μελέτη, η κανναβιδιόλη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της εκφύλισης του IVD (Joao W et al, 2014). Οι ερευνητές της μελέτης αυτής τραυμάτισαν τα οστά της ουράς αρουραίων με βελόνα για μιμηθούν την εκφυλιστική δισκοπάθεια του ανθρώπου. Στη συνέχεια έκαναν ενέσεις 120 nmol CBD μέσα στους τραυματισμένους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Η MRI και η ιστολογική ανάλυση έδειξαν ότι οι ενέσεις αυτές συνοδεύθηκαν από σημαντική μείωση των εκφυλιστικών αλλοιώσεων του IVD.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κανναβιδιόλη έχει «προστατευτικές ιδιότητες » στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

ü João W. SilveiraAna Carolina IssyVitor A. CastaniaCarlos E. G. SalmonMarcello H. Nogueira-BarbosaFrancisco S. GuimarãesHelton L. A. Defino, and Elaine Del Bel. Protective Effects of Cannabidiol on Lesion-Induced Intervertebral Disc Degeneration. PLoS One. 2014; 9(12): e113161.

Avatar

Author

Κων. Θ. Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος - Παιδορευματολόγος, Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός, π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς, π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Ιατρικός Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Μέλος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *